top of page

Q&A Keilewerf met Buro van Wieren

Q&A met -Werfer van het eerste uur- Cornelis van Wieren van Buro van Wieren / van Wieren Photo, hij is architectuurhistoricus en bouwkundig ingenieur maar is binnen de Keilewerf werkzaam als meubelmaker.


♦️ Wat is het allertofste dat je maakte en waarom?

Cornelis: 'Dat is wel gelijk een moeilijke.. Er zijn er een paar projecten die boven de rest uitsteken, zoals; een bureau met ingebouwde archiefkast én verlichting, de winkelinrichting van Granny's Finest, een megagroot vijfdelig kunstwerk in de Delftse Poort wat met vier man gemaakt is en sinds kort zelfs een speelgoedboot (naar een ontwerp uit 1943) van een bekende architect. Vier totaal verschillende projecten die heel erg tof waren om te doen, ook al kost het soms de nodige moeite. Iets wat ik persoonlijk een heel erg tof project blijf vinden is mijn ‘kerkbank’. In 2014 heb ik in een spontane bui een oude afgedankte servieskast onder handen genomen en er iets van gemaakt wat op een oude kerkbank lijkt. Puur vanuit intuïtie ontstaan, niks aan ontworpen en is ook nog eens gemaakt van 100% restmateriaal. Na afloop waren de reacties hierop erg positief en heb ik het zelfs weten te verkopen, terwijl dit niet eens de insteek was. In 2016 stond hij in de Grote Rotterdamse Kunstkalender.'


♦️ Tegen welk droomproject zeg jij geen nee?

Cornelis: 'Ik heb mijzelf een aantal keer in de vingers gesneden. Ik heb ik pas sinds kort echt nee leren zeggen tegen projecten. Ik was, en ben toch nog steeds wel een beetje iemand van: “Natuurlijk kan ik dat voor je maken!” of “Ik help je wel ff.” Alleen ben ik daar nu wel iets kieskeuriger en verstandiger in geworden dan een paar jaar terug. Doordat het maken mij altijd enorm veel voldoening geeft, zie ik elk nieuw project als een uitdaging. Het moet me gelijk een goed gevoel geven, ook de klik met de opdrachtgever moet er zijn. Als één van de twee ontbreekt dan begin ik er niet aan. Maar mijn droomproject is denk ik toch wel om ooit mijn droomhuis, met werkplaats uiteraard, in een oud industrieel pand te kunnen en mogen realiseren.'


♦️ Wat is je leukste Keilewerf herinnering?

Cornelis: 'Ik heb heel veel goede herinneringen aan de Keilewerf. De events, de feesten, de meerdere openingen, tot aan het van de stoep tillen van een politiebusje. Iets waar weinig mensen vanaf weten en waar ik regelmatig aan terugdenk is hoe we zijn begonnen in de Keilewerf. Met 'De Bende', toen nog een creatief- collectief, zijn we in 2013 verhuisd van de Spangesekade naar het toenmalig Siwaco gebouw, nu Keilewerf 1. Er was geen gas, water of electra. We deden alles met een kleine generator waarvoor we om de beurt met een jerrycan brandstof gingen halen bij het tankstation verderop. ’s Ochtends werd er eerst een pot koffie gezet, daarna kon er pas gezaagd of geschuurd worden, want twee dingen tegelijk trok de generator niet. Die eerste paar maanden samen met Bas, Rene, Job en Roos-Marijn, blijven voor mij toch heel speciaal. Als je dat vergelijkt met hoe het nu is, de hoeveelheid bedrijven, maar ook de verschillende vriendschappen en samenwerkingen, dat maakt mij trots een Keilewerfer te zijn.'
53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page